Indiaaa, 4 maanden vlogen!

Tijd voor een nieuw hoofdstuk in onze reis, INDIA. Het kleurrijke subcontinent is rijk in traditie en religie en heeft qua cultuur en natuur enorm veel te bieden. Hanneke was super nieuwsgierig en voor Luuk smaakte India naar meer.

Calcutta 31 juli -4 augustus
Lekker vliegreisje van Bangkok naar Calcutta. Hanneke’s mond hing open van de luchthaven naar de stad. Calcutta is een heftige plek om India mee te beginnen. Het is het echte India waar de tijd heeft stil gestaan. Koeien op straat, door arme mensen voortgetrokken rickshaws waar luie mensen in zitten, de stank, de bedrijvigheid en hectiek van alles op straat, alles maakt indruk.
Bij aankomst in het guesthouse ontmoetten we Boy, onze grote vriend uit Nederland. We trokken op met zijn 3-en in Calcutta, na 2 dagen vertrokken Luuk en Boy naar Varanasi. Hanneke bleef nog 2 dagen langer in Calcutta.

Reizen als vrouw valt niet mee vindt Hanneke! Steeds aangestaard worden en in je kont worden geknepen door vieze mannetjes is niet niks!! Iedereen wilde met haar praten en Hanneke niet met iedereen! De 2 dagen alleen in Calcutta ging ze naar de weeskindjes in het moeder Theresa-huis, Kalikat-tempel bezocht, rondlopen en nog eens rondlopen en indrukken opdoen van Indiaaah…

– dubbel click op foto voor volledige grote foto! –

Varanasi en Rishikesh 4 -13 augustus
Vier augustus nam Hanneke de trein naar Varanasi, ook weer in kont geknepen en aangestaard. Trein was overvol en veel bedelaars en verkopertjes. In Varanasi verenigde Hanneke zich weer met Luuk en Boy. Wederom gezellig met zijn 3-en de beest uitgehangen en de indrukken die Varanasi ons gaf geabsorbeerd. Hindu-pelgrims in enorme aantallen, in oranje gekleed, waren aanwezig, vanwege een festival was het extra druk. In tempels langs de Ganges baden de pelgrims in het heilige water van moeder Ganga. Varanasi heeft op toeristen een aanrekkingkracht vanwege de openbare lijkverbrandingen in de buitenlucht. Het in doeken gewikkeld lijk wordt onder luid gezang door de nauwe straatjes gedragen, dan in de Ganges gedompeld, voordat het eindigt op de brandstapel. Dit gaat 24-uur per dag door. Vaak liggen er vele lijken te wachten om verbrand te worden…. Ook een bootocht gemaakt langs de tempels langs de Ganges in het vroege ochtendlicht, misterieus….
Boy vertrok 7 augustus richting Delhi om weer naar Nederland te gaan, hij had zijn reis vroegtijdig afgebroken om zijn verse vriendin (op Bali ontmoet) uit Marseille te gaan zien, daar woont hij nu mee samen in Marseille!!
Wij vertrokken de dag daarop noordwaarts naar Rishikesh, wereldhoofdstad van Yoga. Deze heilige en chill-out plaats ligt aan de voet van de Himalaya langs een rivier.

Noord India … Manali en Leh 14 -28 augustus

Na enkele dagen in Rishkiesh vertrokken noortwaarts naar de plaats Manali in de Himalaya. Het was een lange reis van 2 dagen en toen we aankwamen regende het énorm. Hanneke was ziekjes en werd zieker tot we besloten dat het niet meer kon. We bezochten het ziekenhuis en de diagnose was een keelinfectie. Met antibioticum vertrokken we. In het ziekenhuis ging het er chaotisch aantoe. De dokter was met 4 platiënten tegelijk bezig in één ruimte, bloeddruk opmeten, beenwond verbinden, andere patiënt consult bieden etc. Geen computer, zelf je dossier mee naar huis nemen en apparatuur uit het jaar 0. Consult inclusief medicijnen was 2 euro.
In Manali hebben we zijn we gaan paraglyden. Op 3000 meter renden we een helling af en zweefden een half uur over beboste valleien. Fantastisch mooi uitzicht!

Verder hebben we in deze mooie bergplaats op 2000 meter hoogte mooie wandelingen gemaakt door dennebossen, langs appelboomgaarden en heel mooie waterval. Onder strakblauwe hemel zagen we besneeuwde bergtoppen. De koelte was verademend na lange tijd in de hitte en we hadden weer zoveel energie! Ook nog op een oude Enfield motor (chopper) een dagtocht gemaakt.

21 Augustus vertrokken we om 2 uur snachts naar Leh met een jeep. De weg van Manali naar Leh is slecht enkele maanden per jaar geopend, omdat het door een bergpas van 5750 meter gaat. Dit is de op één na hoogste bergpas ter wereld waar je doorheen kunt rijden. Deze is het grootste gedeelte van het jaar dicht door sneeuw. Het was een helse tocht, de weg is erg slecht en bochtig. We hadden 20 uur lang spectaculaire uitzichten op de Himalaya vanuit de jeep.

Toen we in Leh (3500 meter hoogte) arriveerden was het landschap van groene dennebomen veranderd in droog maanlandschap. Door het passeren van de bergpas op 5750 meter had Luuk 2 dagen lang hoofdpijn.
In Leh en de provincie (Ladakh) zijn veel Tibetanen, vanwege de nabijheid van Tibet. We bezochten een school met Tibetaanse vluchtelingen, Tibetaanse kloosters waar soms een dienst aan de gang was, kleine dorpjes en forten. Door de 3500 meter hoogte was het vermoeiend veel te ondernemen, ook was er erg droog. We moesten dagelijks liiiiiiiters drinken.

We waren van plan vanuit Leh naar Kashmir te gaan, maar door de crisis die al 2 maanden duurde was Kashmir ongeschikt voor toeristische activiteiten. Toen wij in Leh waren, waren in Kashmir demonstraties waarbij doden vielen. Winkels en hotels schenen er dichtgetimmerd te zijn en toeristen die er heen wilden hadden rechtsomkeert moeten maken. Deze informatie was voor ons ontmoedigend en wij hadden geen andere keus dan terug te gaan naar Manali….

Na weer 20 uur in een jeep kwamen we aan in Manali waar we een dag uitrustten voordat we naar Dharamsala, Mcleod Ganj gingen.

De Dalai Lama … Mcleod Ganj 29 augustus -7 september
Dharamsala is het hoofdkwartier van de Tibetanen in India. De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt er en de Dalai Lama (Tibetaanse leider) heeft er zijn residentie. We hadden er het gevoel India te hebben verlaten. We bezochten de Tibetaanse tempel en hun museum met historie van Tibet.
In de plaats wonen voornamelijkl Tibetanen, waarvan veek monniken, die in hun rode gewaden door de straten lopen. China heeft Tibet bezet in 1949 en de Tibetanen worden er onderdrukt. Protest wordt hardhandig de kop ingedrukt, sinds de bezetting zijn er ontzettend veel mensen vermoord en verdwenen. In McLeod Ganj vind je veel posters met dood gemartelde Tibetanen.

Gold Watch 5 star replica AAA High Quality high quality fake panerai replica watches At A Low panerai replica Price replica watches swiss movement Bee Pendant fake panerai luminor replica replica rado watches Under

Het doet ons erg veel, vooral omdat de reus China kan doen en laten wat ie wil. De situatie voor de arme Tibetanen lijkt dus uitzichtloos.
We hebben ruim een week in McLeod Ganj gezeten en veel gedaan; Yoga, Tibetaanse kookles, zes Salsalessen, wandelingen in de bergen.

Amritsar, Delhi en Taj Mahal (Agra) 8 -12 september

In Amritsar is de heiligste tempel van de Sikh, de Golden Tempel. De Sikh is een apart geloof wat iets weg heeft van Hinduïsme en Islam. De Sikh dragen een tulband. De tempel ligt in het water en is bedekt met veel goud.
Deze bedevaartplek biedt zijn bezoekers gratis maaltijden en slaapplaats. We hebben er gegeten en het was iets bijzonders. Een enorme gaarkeuken verwerkt 24 uur per dag eten, 1400 kilo linzen wordt verwerkt en duizenden chapatis (bloempannekoekjes).
Omdat Amritsar vlakbij de Pakistaanse grens ligt, zijn we de grens-sluitings ceremonie gaan zien. We zaten op een podium en zagen de imposante opvoering van de wachters met hoge laarzen en hoofddeksels. Ze liepen als hanen in snelle pas op en neer en het grote publiek schreeuwde steeds; LEVE Hindustan!!!

Met eencomfortabele trein reden we op 10 september naar Delhi. We bezochten de highlights; grootste moskee van India, Rode fort en Ghandi museum. De volgende dag gingen we naar Agra waar Hanneke de Taj Mahal bezocht in de vroege morgen.
De Taj Mahal was erg indrukwekkend in het ochtendgloren vond Hanneke. Een echt wereldwonder!

Rajastan 13 september -2 oktober
Rajastan is de kleurrijke staat in India die bekend staat om de oude forten en paleizen.
We begonnen in de drukke stad Jaipur, de roze stad, waar we per rickshaw een tourtje maakten langs het Tijgerfort, Amberfort en Waterpaleis en Maharaja citypalace. Allemaal heel sprookjesachtig bovenop heuvels in mooie setting met mooie muurschilderingen! De fotoo’s zeggen meer!

Zes uur per lokale hobbelende en constant toeterende bus vanaf Jaipur ligt het rustige plaatsje Bundi. Na de stinkstad was het een verademing hier te zijn. Weer een mooi fort, veel agressieve apen die we met stenen op afstand hieden. We zijn met 2 andere Nederlanders per huurmotortje naar een mooie waterval gereden waar we lekker afkoelden in het vallende water. Weer 6 uur verder met veel gehobbel, geslinger en getoeter vanaf Bundi kwamen we in Pushkar.
Pushkar is een heilig bedevaartoord, geen alcohol, vlees of eieren toegestaan in deze plaats. We hebben een bergje beklommen voor uitzicht en verder veel gerelaxed en geshopt, we lieten de roepies rollen!!
Na een slaapbus vanuit Pushkar kwamen we in Jaisalmer. De oude stad (=fort) is ommuurd en helemaal in tact. Het ligt nabij de grens met Pakistan in de droge Thar woestijn. In het fort waanden we ons in oude tijden! Nabij Jaisalmer maakten we een kameelsafari, we sliepen onder de sterrenhemel op een zandduin. Hoog bovenop de kameel hadden we mooi zicht en snel kont-pijn van het gehobbel.
We reden van waterput naar traditioneel woestijn dorpje met poephutjes en weer naar waterput.

Zoals we naar Jaisalmer per slaap-bus gekomen waren, vertrokken we na enkele dagen weer per slaap-bus naar Udaipur. De slaap-bus is een dubbeldekker met boven claustrofobische slaapkabines.

Udaipur is de stad van hét tot de verbeeldiong sprekende lake palace.
In deze populairste plek van Rajastan is James Bond’s Octopussy opgenomen. Dus wil je India zien zoals het er vandaag nog uitziet, kijk die film!

We sliepen in een oude Haveli (oud traditioneel huis met binnenplaats) en bezochten het stadspaleis.
Ons duurste drankje in India namen we hier met uitzicht op het lake-palace (5 en een halve euro!!).
Hanneke’s oog was flink ontstoken door een insectenbeet, voor 50 cent in het ziekenhuis dignose gesteld en met antibioticum was ze er snel weer bovenop.

Diu, 3 -8 oktober
Diu is (net als Goa) eeuwen lang Portugees geweest. Diu is Portugees voor God. We hadden er het gevoel in Zuid Amerika te zijn. In Diu staan veel kathedralen en koloniale gebouwen en wonen portugese mensen. Er wordt nog wat Portugees gesproken en er is Portugese TV te ontvangen.
Diu ligt aan zee, we genoten van het strand, visbarbeque en natuurlijk veel port.

In de vroege morgen gingen we naar een authentieke vismarkt waar naast de manta rays zelfs een grote haai te koop lag. Alles wat gevangen wordt, wordt aangeboden.

Bombay, Goa, Bombay en Goa 9 oktober -5 november
Wat een verspilling van tijd en energie. Nu ons bezoek aan India na bijna 4 maanden ten einde loopt zijn we druk bezig geweest met ons visum voor Iran.
We waren in de veronderstelling direct met het ministerie van buitenlandse zaken in Iran te communiceerden. Later bleek dat het een gewone Iranese reisagent was.
Na veel gezeur kregen we de belofte dat het visum 20 oktober in Bombay klaar lag, maar dit liep flink uit. Wat een nachtmerrie was het!
Omdat we 9 oktober al in Bombay waren gingen we eerst naar Goa om later weer voor de 2e keer terug te reizen naar Bombay voor het visum. In Bombay bleken het Iranees consulaat niks te hebben en de reisagent gaf geen gehoor meer. Na een week wachten in Bombay (oooooh wat een frustratie) vertrokken we weer naar Goa (2e keer), we hadden de hoop nog in Iran te komen inmiddels opgegeven. Tegen alle verwachting in en na vele onbeantwoorde emails en een dreigmail kregen we als donderslag bij heldere hemel een email van de reisagent dat het visum in Bombay op te halen was !! Terwijl 10 werkdagen gezegd werd, heeft het ons 6 weken gekost…

Wéééér onze plannen omgegooid…. we werden er moedeloos van. We besloten eerst naar zuid India te gaan voor we voor de 3e keer (f#%cking SH ^&T*$#@!!) naar Bombay moesten om het visum op te halen.

In Bombay bezochten we de highlights en doden de tijd met bioskoop. In de twee weken Goa vertoefden we aan het strand van Palolem in een bamboehutje op palen aan zee. Lekker zwemmen met bodyboard, badminton, Port en bier, lekker chillen in restaurantjes. Ook oud Goa gezien met veel kahedralen en Portugese koloniale gebouwen. Goa was van Portugal tot het in 1961 door India werd ingepikt.

Kerala, 6 -17 november
Kerala is de zuidelijkste staat van India en erg tropisch.
Op 6 november kwamen we aan in Cochin, we zagen de Chinese vissernetten, vele kerken en kochten vis (hele tonijn, gamba’s enz.) van de visser wat we in een restaurant lieten klaar maken. MMMmmmm! OOOooh wat vers en lekker.
Omdat we al tijden in de plakhitte zaten, vonden we het heerlijk de bergen in de te gaan. In enkele busuren vanuit Cochin bereikten we Munnar op 1500 meter hoogte. Aan het einde van de busrit zagen we de wijde theeplantages. De berghellingen stonden er vol mee! Met de engelse jongens die we uit Goa kenden per taxi een dagtocht door de plantages gemaakt.
We bezochten het leerzame Theemuseum en maakten wandelingen langs theeplantages, genoten van de koelte en…. you guessed??…. dronken Garden Fresh tea!!

Na enkele dagen in Munnar gingen we naar Allepey voor de hoofdattractie van Kerala. Per houseboat voeren we een etmaal door de binnenwateren van Kerala. Op dit varende privé hotel met 2 man personeel zagen we het leven langs de binnenvaarten die afgezoomd waren met palmbomen.
Echt leuk te zien hoe in dit uniek stukje het leven eraan toe gaat. Kinderen gaan per waterboot naar school, mensen verplaatsen zich per kanootje. Na zonsondergang werd het aardedonker en maakten alleen de krekels geluid. Onze kok bereidde heerlijke groente/kokos curries en vis. Zalig weer!

Bombay en exit India 16 -20 november
Omdat onze reisplannen steeds werden omgegooid door het visum voor Iran, moesten we voor de derde keer naar Bombay. Een lange treinreis van 28 uur was onvermijdelijk. In Bombay haalden we ons visum op het Iranees consulaat en vlogen na bijna 4 maanden het land uit…

8 Responses to “Indiaaa, 4 maanden vlogen!”

 1. Femke en Krijn says:

  wowowowowow, we blijven genieten van jullie verhalen, enne bedankt nog voor jullie lieve kaart (of had ik dat al gedaan) enniewa enniehow Keep enjoying!

  ps ben beniwud naar de heupbewegingen van Luuk na zijn salsalessen 😉

 2. Marco says:

  Luuk Hanneke verlossing en het eerste bericht is translated’m pr google vertaler. Ik ben blij voor je. Jij lijkt te zijn een prima trip en ik benijd je heel veel. Ik ben altijd in de studies dus als je wilt komen zien hoe ik in Quebec … graag gedaan.
  De foto’s op de site zijn zo mooi

  Marco 🙂

 3. Rutger says:

  Geweldige verhalen, mooi gedaan met die foto’s. Mooi dat jullie net weg zijn uit Mumbai. Heel veel succes in Iran.

 4. agnes says:

  Heerlijk om jullie verhalen te lezen en heb genoten van jullie foto’s. Ik kan zien dat jullie het super naar jullie zin hebben. Het was fijn jullie weer even op een stilstaand beeld te zien!
  Geniet van Iran en van elkaar!

  Dikke smakkerd

 5. Lieven says:

  Wat een avonturen wederom, echt fantastisch!!!! Ik merk al wel dat als ik ooit goedkope medische zorg nodig heb, dat India dan ‘the place to be’ is!! Geniet van Perzie de komende tijd!
  Groeten,
  Lieven

 6. Alwin says:

  hoi hoi,
  gaaf om weer leuke verhalen van jullie te horen. klinkt allemaal goed alleen gezeur met Visa is altijd een beetje waardeloos. ik ben nog aan t kijken of ik niet weer een keer weg zou kunnen maar dat is nog even onduidelijk , ook ivm de financiën.
  ga jullie goed en geniet er elkaar dag van. groetjes Alwin .

 7. marijke says:

  hoi lieve Luuk en Hanneke,

  Ik heb wederom genoten van jullie reisverslag van India.
  Wat zien jullie weer veel! Jullie dromen zeker ook veel
  door al die indrukken of valt dat wel mee.
  Mooie foto’s, jullie website wordt steeds professioneler.
  Gelukkig dat jullie zo’n lieve beschermengel hebben
  jullie waren weer net op tijd weg uit Mumbay!!!
  Geniet maar weer in Iran!
  liefs van mama Marijke

 8. Javad Ghamkhar says:

  you are wonderful guy

Leave a Reply